2010-04-15 14:36:00• hírek • Balog Anita

Borbély László egy zsák pénzzel érkezett Szatmárra

A Szatmár megyei szeméttároló létrehozására tíz millió lejt, a hadadi földcsuszamlás megállítására illetve a földmozgás által tönkretett út megjavítására 3,2 millió lejt hozott képletesen magával Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter. Emellett fát ültetett a Faültetések hónapja alkalmából, és a polgármesterek fülét is meghúzogatta.

Csehi Árpád megyei tanácselnök meghívására csütörtökön Szatmár megyében tartózkodott Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter. A politikus több településre is ellátogatott, Mikolában az épülő sportcsarnokot tekintette meg, látogatást tett Erdődön, ahol a Faültetések hónapja alkalmából fát ültetett és megtekintette a Holrom ipari parkot is.

Szatmárnémetiben a Megyei Tanács nagy gyűléstermében találkozott a megye polgármestereivel. Mint kiderült, a miniszter nem üres kézzel érkezett a megyébe, több fontos projekt finanszírozására hozott pénzt és ismertette a polgármesterekkel a minisztérium által támogatott programokat is.

Lesz hová vinni a szemetet június 16 után is

Szatmár megye az ország további három megyéjével abba a szerencsétlen helyzetbe került, hogy bár a szeméttelepeket június 16-ig be kell zárni, az új megyei szeméttározó nem készül el az adott időpontig. Ugyan már két évvel ezelőtt meg kellett volna kezdeni a korszerű szeméttelep kialakítását, amely Szamosdob határában kapott helyet, a közbeszerzési pályázat valamint az azt követő fellebbezések miatt nem kezdődhetett meg az építkezés. Csehi Árpádnak a miniszterrel való hosszas egyeztetések után végül úgy tűnik, sikerült megoldani a helyzetet: Borbély tíz millió lejt utal ki a megyének, ebből megkezdődhet a munkálatok első fázisa, így elvileg őszre lehetőség lesz arra, hogy már a szamosdobi szeméttelepre kerüljön a hulladék. Addig a bezárásra váró szatmárnémeti telepen kialakított ideiglenes platformon tárolnák a hulladékot, ami egy olcsó, ám civilizált ideiglenes megoldás lenne.


Csehi Árpád, Borbély László és Radu Giurca
Csehi Árpád, Borbély László és Radu Giurca


Ezzel párhuzamosan a hulladéktározó ügyével foglalkozó konzultáns cégnek három hónapja lesz arra, hogy átdolgozza a projektet, amelyet kormánytámogatás helyett EU-s környezetvédelmi programon keresztül finanszíroznak majd. Ennek a legfőbb előnye az lenne, hogy a megyének 25 százalékos önrész helyett csupán két százalékos önrésszel kell beszállnia.

Borbély László továbbá 3,2 millió lejes támogatást ad a hadadi földcsuszamlás által tönkretett 250 méteres útszakasz helyrehozására, illetve a további földmozgás megelőzésére.

Csehi Árpád örömmel újságolta a sajtó képviselőinek: a miniszter közbenjárásával beindulhat végre az a 103 millió eurós vízgazdálkodási pályázat is, amelyen keresztül több település ivóvízhálózatát és kanalizálását építik majd ki.

Fontos az erdőtelepítés

Borbély László a polgármesterekkel való találkozóján elmondta: most, hogy az erdészet is a környezetvédelmi minisztériumhoz tartozik, idén a tavalyihoz képest hatszor több pénzt költenek majd erdőtelepítésre, ezért az erre elkülönített összegekre megyénk polgármesterei is nyugodtan pályázhatnak.

-Az erdőkkel az elmúlt húsz évben szinte senki sem foglalkozott, az ország tüdejét folyamatosan irtották. Az évek folyamán összesen két embert büntettek meg illegális fakivágásért, míg az erdők folyamatosan fogytak, mondta a miniszter.

A fatelepítéssel kapcsolatban Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere elmondta: a municípium külterületén 150 hektárnyi területet lehetne erdősíteni. Ez a terület legelőként van számon tartva, de az valójában rossz minőségű termőföld.


A miniszter fát ültetett Erdődön
A miniszter fát ültetett Erdődön


Megdorgált polgármesterek

Borbély a lehetőségek kapcsán elégedetlenségét is kifejezte a megye polgármestereinek irányába, ugyanis azok a tavalyi évben kétszeri felhívásra sem vettek részt az alternatív energia-előállítással kapcsolatos projektben. Ez gyakorlatilag a sokat emlegetett Zöld Ház program megfelelője volt, melynek keretein belül polgármesteri hivatalok és tanintézmények pályázhattak volna a napenergia előállítására illetve akár termálvíz ilyen irányú hasznosítására.

A miniszter továbbá közölte: tervei szerint a Zöld Ház program hamarosan kezdetét veheti, melynek keretein belül magánszemélyek kérhetnek majd magas arányú minisztériumi támogatást környezetbarát energia előállítására.

Látványos siker a Roncsautó program

Borbély László elragadtatással beszélt a roncsautó-programról, amely a vártnál is nagyobb siker lett. A tavalyi évben 32 ezer régi autót vontak ki a forgalomból, idén két hónap után már 56 ezer leadott roncsnál tartanak. Az eladások is megugrottak, a rövid idő alatt több mint 10 ezer új autó lelt gazdára, a vásárlók pedig átlagosan 2,5 értékjegyet használtak fel egy-egy új autó megvásárlásakor. Az eladott autók hatvan százaléka hazai gyártású volt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: